‘Leningen succesvol, als mensen succesvol zijn’


[cml_media_alt id='2316']kasmoniplus_Detailfoto[/cml_media_alt]PARAMARIBO – Sheila Ketwaru-Nurmohamed van stichting Bureau voor de Dienstverlening aan Ngo’s stelt leningen beschikbaar aan personen die geen waardevol onderpand hebben. Om in aanmerking te komen voor een lening gelden slechts groepscohesie en sociale controle als onderpand.

Dit systeem staat bekend onder de naam Kasmoni Plus en is gebaseerd op het model van de Grameen Bank in Bangladesh. Ketwaru ging in 2009 op onderzoek uit en stuitte hierop. Ze ging na hoe ze het model naar de Surinaamse situatie kon vertalen. De gedachte ging uit naar groepen die geen toegang hebben tot bancaire diensten in hun leefomgeving. Op dat moment verstrekte de stichting al individuele leningen aan personen in het binnenland, die overwegend zelfondernemend waren.

De stichting pakte dit concept breder aan en kwam op het idee om microfinanciering aan kasmoni spaargroepen te verlenen. Nieuw Aurora in Boven-Suriname diende als pilot. Kasmoni is een eeuwenoud spaar- en kredietsysteem, waarbij mensen zonder rente aan geld kunnen komen.

Iemand binnen de groep is de beheerder van het geld en keert iedere maand een van tevoren afgesproken bedrag uit aan degene die aan de beurt is. Binnen de groep is er sprake van een zekere cohesie en vertrouwensband. Het zijn deze elementen die de stichting heeft….

Llees meer: DWT online

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *