SURINAME KAN MET DUBAI’ S GOUD SECTOR MEELIFTEN MITS HET KWIK VRIJ EXPORTEERT


Kaloti_foto-670x374In 2013 schatte het VN-Milieuprogramma (UNEP) de wereldwijde kwik uitstoot tot en met 2010 op 1.960 ton. De kleinschalige mijnbouw was de belangrijkste bron met 727 ton. Reden genoeg om het wereldwijde Kwik verdrag verdrag van  VN-Minamata in het leven te roepen. In  het verdrag zijn er richtlijnen opgenomen met betrekking tot het winnen, de handel daarin, het gebruik in producten, productieprocessen, opslag daarvan, de maatregelen die getroffen moeten worden ter vermindering van de uitstoot in onder andere de kleinschalige goud mijnbouw en behandeling van verontreinigde gebieden. Daarnaast is er financiële en technische ondersteuning bij de implementatie van het verdrag, waaronder voorlichting, bewustwording, educatie, onderzoek en monitoring. Het is voor het eerst in de wereldgeschiedenis dat wereldwijd een zwaar metaal wordt verbannen. Kwik komt namelijk in heel veel producten voor als lampen, fluoriderende producten, antibiotica, cement, uitlaatgassen etc.

Het is algemeen bekend dat het inademen van kwikdamp slecht is voor de gezondheid. De gevolgen zijn over het algemeen tijdelijk, maar bij een hoge concentratie of een langdurige blootstelling kan de schade ook blijvend zijn. De nationale champagne ‘no kwik’ heeft in 2015 bijgedragen aan de bewustwording van de nadelige effecten die het gebruik van kwik met zich meebrengen.

Lees verder Unitednewshttp://unitednews.sr/news/suriname-kan-met-dubai-s-goud-sector-meeliften-mits-het-kwik-vrij-exporteert/

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *