STS en toergidsenorganisatie slaan handen ineen


450 (16)Stichting Toerisme Suriname (STS) en de Stichting United Tour Guides of Suriname (UTGS) gaan samen gebruik maken van de Tourist Information Centre (TIC) bij het Fort Zeelandia. “We zijn heel blij dat UTGS onze partner is en dat UTGS optimaal gebruik zal maken van het informatie centrum om de gap tussen toerisme en de samenleving te verkleinen,” zegt STS-directeur, Jerry Akum.

Hij legt uit dat deze samenwerking ervoor moet zorgen dat het bewustzijn voor toerisme wordt opgekrikt en dat personen veel meer interesse hebben in Suriname als land van bestemming. De beste ambassadeur van Suriname is degene die het product kent en weet wat het allemaal inhoudt. Die zal zorgen dat het positieve nieuws wordt verspreid over wat het land te bieden heeft.

“Paramaribo is een heel mooie stad, we moeten het koesteren ‘and we need to take it to the next level,” meent Akum. Dat kan hem met medewerking van iedereen in het proces. Toerisme omvat niet alleen het binnenland, zegt hij, maar ook Paramaribo, de kustvlakte en de andere districten. “Er is een enorme diversiteit in Suriname en als de personen die hier wonen dat doorhebben, dat beseffen en het appreciëren, dan hebben we de basis gelegd voor verdere ontwikkeling van toerisme en daar gaan we voor,” pleit de STS-directeur.

De wens van de UTGS is om samen te werken met verschillende touroperators die via de organisatie hun tours willen verkopen. De stichting trekt specialisten aan om trainingen te verzorgen over allerlei onderwerpen van insecten tot de kathedraal en de Surinaamse historie. “Als tour guide moet je veel weten, er wordt van je verwacht dat je alles weet,” zegt Yves Tjon, voorzitter van UTGS. In de piekperiode, juni tot augustus, is er vaak een tekort aan tour guides. “Hoe meer toeristen we gaan aantrekken, hoe meer tour guides we nodig zullen hebben en daar willen wij op inspelen,” benadrukt Tjon. ”We moeten een verhoogd aantal toeristen kunnen dragen en daar moeten we ons op voorbereiden.”

In december en januari is er een essentieel bezoekersonderzoek gedaan, vertelt Akum. De resultaten van het onderzoek dat samen met het Algemeen Bureau van Statistiek is gedaan, zal volgens hem heel belangrijk zijn om te weten of er verder moet worden gewerkt aan productverbetering of productontwikkeling. Met de gegevens kan je heel concreet zaken aanpakken. Het onderzoek is niet alleen op Zanderij, maar ook op Albina, South Drain, en Zorg en Hoop gedaan en biedt dus brede informatie. “We hebben te lang aangenomen dat we toerisme kunnen aanpakken met natte vinger werk, je hebt cijfers nodig.” Er zijn heel concrete vragen gesteld over veiligheid, het doel van het bezoek en ook wat en waaraan er geld is besteed. Met deze gegevens kan je beleid maken. STS wil het onderzoek graag meerdere keren per jaar uitvoeren, omdat het ten goede van de sector is. De samenwerking tussen STS en UTGS is vrijdag beklonken.

Starnieuws

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *