Ruim 45.000 mensen in voorstadium nierfalen


250 (7)Gemiddeld zijn er naar schatting zo’n 45.000 mensen in Suriname in een voorstadium van nierfalen (pre-dialyse). Deze personen zouden heel goed behandeld moeten worden om te voorkomen dat ze dialysepatiënten worden. Suriname telt ruim 600 personen die aan de dialysemachines zitten. Ongeveer 20 procent van deze patiënten gaat jaarlijks dood. Ruim 40 procent is jonger dan 40 jaar. Vandaag is het Wereld Hypertensie Dag.

Nierfalen is een vaak voorkomende complicatie bij diabetes. In Suriname lopen vooral personen van Aziatische afkomst grote risico om in de dialyse te belanden. In deze groep is het aantal patiënten met diabetes, hypertensie en/of overgewicht vrij groot, waardoor de kans op nierfalen als gevolg van complicaties toeneemt. Roken is ook een risicofactor die bij diabetes- of hypertensiepatiënten kan leiden tot complicaties, met als gevolg dialyse.

Grote groep
Bij een grote groep dialysepatiënten zijn hypertensie en diabetes de grootste oorzaak van nierinsufficiëntie. Van het totaal aantal patiënten is ongeveer 66% man en 34% vrouw. De groep patiënten die vanwege diabetes in de dialyse komt, is te verdelen in twee categorieën:
– de patiënt met diabetes mellitus type I, die als gevolg van een ziekte een nierinsufficiëntie heeft ontwikkeld;
– de diabetespatiënt die de nierinsufficiëntie als gevolg/complicatie van z’n diabetes heeft ontwikkeld.
De laatste jaren komt deze tweede categorie steeds meer in beeld, ook omdat diabetes steeds beter behandelbaar wordt en de levensduur van de diabetespatiënt wordt verlengd.

Lees verder Starnieuws

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *