Onzekerheid houdt koers in wurggreep.


CBVS-670x374PARAMARIBO – De wisselkoers voor de Amerikaanse dollar ligt al een week rond de SRD 7,15. Na weken van gestage klim schijnt er niet veel beweging meer in te zitten. “Er is een zekere spanning in het land; iedereen kijkt de kat uit de boom”, zegt een grote geldhandelaar die constateert dat de koers in een wurggreep zit van de huidige situatie. Hoewel hij onderkent dat de maatregel van de Centrale Bank van Suriname om Surinaamse dollars uit de roulatie te halen ook effect heeft, denkt hij dat die op dit moment van mindere invloed is op het gedrag van de koers de afgelopen week. Econoom Guillermo Samson ziet wat in de bewering, maar denkt niet dat dit van lange duur zal zijn. “Straks stijgt die weer.”

De grote cambiohouder zegt dat voor veel handelaren de rek eruit is. “Ze bellen en vragen eerst wat de koers is en haken dan af.” Daarnaast hebben burgers hun limiet bereikt. De koopkracht is enorm afgenomen. De geldhandelaar meent dat ook investeerders de kat uit de boom kijken. Nu niet alleen vanwege de instabiele koers, maar ook vanwege de onstabiele maatschappelijke situatie. Hij doelt op de kwestie rond het 8 Decemberproces. “Niemand weet wat er na 30 juni (de dag waarop de vervolging zijn strafeis zou moeten formuleren,…red.) zal gebeuren. Dus wacht men af.”

Samson onderkent dat er een “verlammend effect” is en verwijst daarbij naar de vele verklaringen over het proces en ook dat het staatshoofd ‘constitutioneel overleg’ houdt en daarboven het leger en de politie zijn ingelicht. “Iedereen vraagt zich af waar dit naar toe gaat.” Terwijl Samson denkt dat op termijn de koers weer zal stijgen, wijst de handelaar erop dat de regering eigenlijk een lagere koers had geprojecteerd dan nu. “Ze mikten op 5,50, maximaal 6.”

De handelaar, noch de econoom durft te voorspellen wat er met de wisselkoers zal gebeuren indien in de samenleving de spanning verder toeneemt. “Maar in elk geval de investeerders blijven nu weg”, meent Samson. Zelf blijft hij investeren in een eigen gebouw voor zijn opleidingsinstituut. “Ik ben er al aan begonnen. Ik ga het niet halverwege laten. Mijn geld zit erin en ook dat van de bank. We zien wel of ik eruit kom of dat het mijn ondergang wordt.”

Lees meer: Onzekerheid houdt koers in wurggreep – DWTonline.com http://www.dwtonline.com/de-ware-tijd-online/laatste-nieuws/2016/06/18/onzekerheid-houdt-koers-in-wurggreep/#ixzz4BvY89iNN

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *