OLIEPRIJS HERSTELT FORS


OILPRICE-670x374De olieprijs vroeg de jongste tijd heel wat aandacht van beleggers. Ook vandaag weer! Goldman Sachs klinkt positiever over olie en de prijzen kenden de laatste maanden een fors herstel waarmee ze op het hoogste peil van 2016 komen te staan. Een vat Brent-olie kost nu meer dan 48 dollar.

De vrees voor een omvangrijk overaanbod op de markten zorgde voor een prijs per vat onder de 30 euro in januari! Deze dip werd snel weer de rug toegekeerd.

Grote olielanden zoals Saudi-Arabië willen hun marktaandeel behouden en producenten met hogere kosten uit de markt spelen, Iran werd bevrijd van handelsembargo’s en de VS beginnen massaal schalie-olie te produceren. Door deze factoren vergroot het aanbod en gaat de prijs naar beneden. Goed nieuws voor bedrijven als Euronav natuurlijk, rederijen die daardoor veel orders binnenkrijgen, zelf goedkoper kunnen varen en hun tankers zelfs als opslagruimtes laten gebruiken.

Heel wat vergaderingen tussen olielanden draaiden op niets uit. De productie werd niet bevroren, laat staan verminderd.

Waarom kenden de olieprijzen dan zo’n fors herstel en is Goldman Sachs weer positiever? Wel, zij zien de vraag toenemen, de schalie-olieproducenten uit Amerika verlagen noodzakelijkerwijze hun output en in Nigeria zijn er problemen met de productie.

Bovendien blijft de hoop op toekomstige productiebeperkingen de prijzen wat ondersteunen.

De zakenbank voorziet voor de tweede jaarhelft een gemiddelde prijs van 45 dollar waar ze eerder nog uitgingen van 35. In mei zou er zelfs een tekort kunnen optreden!

Die 45 dollar lijkt inderdaad een logisch getal. Daarboven zou immers de productie vanuit Amerika weer fors toenemen en binnen de kortste keren de prijs naar beneden jagen.

Unitednews.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *