Centrale Bank geeft Trustbank zegen voor transformatie


250De Trustbank in Suriname hoopt tegen eind van het jaar de eerste volwaardige islamitische bank in Zuid-Amerika te zijn. In april heeft project director van de Trustbank Amanah, zoals de instelling dan zal heten, Jim Rasam aan Starnieuws gezegd dat de ‘zegen’ van de Centrale Bank van Suriname werd afgewacht voor de transformatie.

Chief Executive van de bank, Maureen Badjoeri,heeft aan persbureau Reuters gezegd dat de bank de principiële goedkeuring van de Centrale Bank deze week heeft ontvangen. Met de transformatie zal de Trustbank de financiering van kleine bedrijven uitbreiden en sterkere commerciële banden opbouwen met islamitische landen.

Vorig jaar juni besloot de bankinstelling, geadviseerd door de in Jeddah gevestigde Islamic Corporation for the Development of the Private Sector (ICD) over te gaan. De ICD is de private arm van de Islamitische Ontwikkelingsbank. Trustbank is ook in gesprek met ICD voor een strategische participatie in de bank als de transitie is voltooid. Dat zegt Badjoeri in de marge van de jaarlijkse bijeenkomst van de Islamitische Ontwikkelingsbank die in Jakarta wordt gehouden.

Islamitisch financieren volgt religieuze principes die de betrokkenheid bij activiteiten zoals gokken, tabak, alcohol, en de heffing van rente verbiedt. Suriname is in 1997 toegetreden tot de Internationale Ontwikkelingsbank.

Rasam ziet als eerste ambitie het neerzetten van een financiële hub. Op micro niveau streeft hij erna om de Trustbank om te bouwen naar de eerste Islamitisch bank voor de Caribische regio en Zuid-Amerika. “Suriname heeft alle potentie om op dit moment de rol te vervullen van een financiële hub en kan dan verdienen aan die financiële dienstverlening.”

Starnieuws

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *