Bananensector vecht zich uit het dal


jarikaba_bacoven_DetailfotoPARAMARIBO – De gevreesde Moko-ziekte is goed onder controle en bananenproducent Food and Agricultural Industries (FAI) heeft beduidend minder last van ‘eeuwig zieke’ arbeiders. Het bedrijf is bezig uit het dal te kruipen waar het ongeveer twee jaar geleden in belandde. “Als het zo doorgaat denk ik dat we tegen eind 2017 letterlijk de vruchten hiervan kunnen plukken”, jubelt Mike Sallons, voorzitter van de werknemersbond te Jarikaba.

FAI-directeur Eduardo Melendez is  gematigder: “we gaan duidelijk de goede richting op”, zegt hij. Volgens een schatting heeft het bedrijf zich in het afgelopen halfjaar ontdaan van ongeveer 600 man die overtollig waren. Het heeft onder andere kunnen afrekenen met de ‘eeuwig zieke’ arbeiders. Sinds de gevreesde Moko-ziekte in 2007 haar intrede deed, heeft het ondertussen 400 van de 1.000 beschikbare hectaren besmet. Er is volgens Melendez een zodanige vooruitgang in de bestrijding geboekt, dat de besmetting is teruggelopen van 25 planten per dag in 2015, naar één per week.

Ondertussen is op een deel van de 400 hectare een nieuwe aanplant aangelegd,die goed gedijt. Volgens Melendez zal veel afhangen van de professionaliteit van de werknemers. Op vragen over winst, blijft de manager op de vlakte. Hij garandeert echter dat FAI in Suriname blijft. “Maar ons hoofddoel is om de korte termijnproblemen aan te pakken, zoals we nu doen.”

De mentaliteit van de arbeiders lijkt het grootste probleem te zijn van de FAI. Dayanand Dwarka, vakbondsleider van de bond in Nickerie, zegt dat daar het aantal werknemers van bijkans 1.300 in het afgelopen halfjaar teruggebracht is naar 850. “Er waren op dagbasis 300 tot 400 man afwezig. Een deel onwettig, maar het grootste deel was ‘ziek'”, zegt Dwarka. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, tot zelfs het aanspreken van de artsen. “Zij hebben toegegeven dat zij attesten onterecht verstrekten aan arbeiders”, zegt de vakbondsleider. Dit probleem is nu grotendeels onder controle.

Lees meer: Bananensector vecht zich uit het dal – DWTonline.com http://www.dwtonline.com/de-ware-tijd-online/laatste-nieuws/2016/05/12/bananensector-vecht-zich-uit-het-dal/#ixzz48RJQTvza

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *