WORDT SLM DÉ CARIBISCHE LUCHTVAARTMAATSCHAPPIJ?


SLM-BOEINGS-670x374Volgens Tomas Chlumecky, een Canadese luchtvaartexpert die vorig jaar in Suriname was, moet Surinam Airways afstappen van wat hij zelf noemt: ‘the thinking small syndrome’, zo meldt de Caribische nieuwswebsite Caribbean News Now deze week. Chlumecky heeft meer dan 30 jaar ervaring in de luchtvaart en werkte voor 75 luchtvaartmaatschappijen in dertig verschillende landen als adviseur, analist en aviation executive. In augustus 2016 ontmoette hij hier zowel Surinaamse overheidsfunctionarissen als SLM toppers. “Wat de SLM nodig heeft, is een gedurfd en realistisch plan dat de sterkten, zwakten, bedreigingen en kansen van de maatschappij in kaart brengt,” zegt Chlumecky. “Een plan dat er tegelijkertijd voor zorgt dat de SLM zichzelf verkoopt als een PAN- Caribbean carrier.” Met een PAN- Caribbean carrier wordt bedoeld een luchtvaartmaatschappij voor alle landen in het Caribische gebied.

Het plan zou volgens Chlumecky binnen 3 tot 5 jaar moeten leiden tot een groei van de SLM-vloot met minstens 12 vliegtuigen die niet allemaal in Suriname gestationeerd zullen zijn.

“Tegen die tijd zal zo een 70% van de winsten van SLM voortkomen uit investeringen buiten Suriname wat inhoudt dat de SLM buiten Suriname groeit maar wel in het land banen genereert. In de fase daarna zal de SLM dan beter te vermarkten zijn bij joint ventures en andere externe investeerders.”

Chlumecky is van mening dat de meeste overige Caribische luchtvaartmaatschappijen het te zwaar hebben om een PAN-Caribische carrier te worden en dat er maar een handjevol Caribbean based airlines zijn om de Caribische markt te bedienen. Hij ziet daarom groeimogelijkheden voor de SLM maar wijst evenwel op de tekortkomingen van zowel de maatschappij als die van de Surinaamse overheid. Zo verwijt Chlumecky de overheid van bureaucratie, corruptie en een gebrek aan een visie voor zowel het toerisme als voor de ontwikkeling van de SLM. Aan de andere kant is Chlumecky optimistisch gestemd over de toekomst van onze national carrier. “Suriname has a great tourism potential and SLM can be a major Caribbean airline with many aircraft and many new jobs created in Suriname. This will take leadership, money, new strategy and people who can implement the strategy.”

UNITEDTRAVEL| MARTIN PANDAY

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *