Wij Zijn Moe’ mobiliseert voor krachtig protest


420De actiegroep ‘We Zijn Moe’ maakt zich klaar voor een ‘krachtig protest’. De beweging gaat de komende dagen praten met de vakbeweging en andere organisaties, om mensen uit stad en district op de been te brengen, kondigt actieleider Curtis Hofwijks aan. “Als dit betekent dat het land lam gelegd wordt, moeten we het ervoor over hebben” spreekt Hofwijks het opgekomen publiek toe.

Vrijdag is er weer eens geprotesteerd tegen het beleid van de regering.
Ruim 200 mannen, vrouwen en kinderen zijn naar de wekelijkse protestactie, op het oude Vlaggenplein, getogen om hun misnoegen te uiten. Hun eis ‘Weg met Bouta’ staat recht overeind. Enkele actievoerders hebben hun gevoelens mogen uiten op de soundtruck. Het wantrouwen en ongeloof in politieke partij DOE, partijvoorzitter Carl Breeveld en Regilio Dodson, minister van Natuurlijke Hulpbronnen, worden steeds grimmiger geëtaleerd. Dodson heeft nu de bijnaam ‘deathson’ en ‘scalianson’. “Hij heeft niets te zeggen, hij is een pispaaltje van de president, hij is niets waard,” roept Usia Emanuelson. Voor Breeveld is het respect weggesmolten. “Hij zegt hij stemt niet voor Islamic Bank, omdat hij christen is en loopt weg. Dat is een foefje. Als je een man met ballen bent, onderneem je stappen vanuit je hersenen en je hart voor de burger die op je gestemd heeft. Niet met een foefje.”

Van de protestborden is duidelijk af te leiden dat het IMF niet welkom is; ‘Stop the purple leen’, ‘IMF go to hell’, ‘Stop de strop van IMF.’ Dat het land op de knieën gaat voor het fonds is de schuld van deze regering alleen suggereert een ander kartonnen bord en niet “de wereldcrisis die in Suriname begonnen is,” vult een ander aan. “Deze mannen zijn criminelen,” merkt Hofwijks op. “Generaties willen ze in verdriet storten. Ze zitten daar voor machtsbehoud. Ze zijn niet uit op ontwikkeling want zo moeilijk is het niet om ontwikkeling te brengen.”

‘We Zijn Moe’ wil dat het roer omgegooid wordt en dat de regering aftreedt. Hofwijks is blij met de opkomst, maar merkt op dat het veel beter kan. “Dit is nog niet genoeg om ze naar huis te sturen,” spreekt hij de mensen toe. “We moeten harder gaan werken.” Hofwijks deelt mee dat de manifestatie van de vorige week, georganiseerd door de vakbeweging, herhaald zal worden. “We gaan weer met ze praten, want wij kunnen mensen geen rechtsbescherming bieden om ’s morgens hun werk te verlaten om te protesteren. We gaan er alles aan doen om een krachtig protest met andere organisaties op touw te zetten.” Hofwijks geeft aan dat er mensen uit de districten gemobiliseerd zullen worden. “Als het betekent dat we alles lam moeten leggen om Suriname te redden, moeten we het ervoor over hebben. De boodschap is duidelijk: Weg met Bouta!”

Starnieuws

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *