Vraag naar dollars groter dan aanbod


Komende week dinsdag zal de Centrale Bank van Suriname (CBvS) US$ 7,5 miljoen veilen. Dat is US$ 2,5 miljoen minder dan bij de eerste veiling op 22 maart. Hoewel de verkoopkoers bepaald is op SRD 5,16 voor een US dollar was de parallelkoers SRD 5,40. Diverse cambio’s verkochten tegen een hogere koers. Na de veiling blijken ook veel bedrijven ontevreden te zijn. Niet iedereen is aan bod gekomen bij de veiling.

50 srdDe handelsbanken mogen maximaal 30% van het te veilen bedrag bieden. Sommige banken hadden een grotere vraag. Bedrijven die een lager bod hadden dan SRD 5,10, zijn niet in aanmerking gekomen voor de veilingkoers. Sommige cliënten van banken hadden voor hoge koersen ingeschreven. Door hun monopoliepositie kunnen zij het verhoogde bedrag doorberekenen naar hun cliënten.

Bedrijven zijn bang dat de koers omhoog gestuwd zal worden door kapitaalkrachtigen. Niet alle banken zijn aan hun recht gekomen, omdat zij een lager bod hebben gedaan. Hoewel in De Nationale Assemblee is aangeven dat er transparantie zou zijn over de gehouden veiling, zijn er geen nadere bijzonderheden bekendgemaakt. Niet duidelijk is hoeveel de banken hebben kunnen kopen en om welke sectoren het gaat.

Ondernemers klagen erover dat verschillende provisiekosten die variëren van 0.25% tot 0.5% worden gehanteerd. Sommige banken berekenen deze kosten in SRD en andere in US dollars. Bij de eerste veiling bleek dat de behoefte aan US dollars bij de bedrijven, groter was dan het aanbod.

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *