Venezuela: Nieuw plan om voedselcrisis aan te pakken


up6xqsoagp78_wd640De Venezolaanse regering zegt dat zij duizenden tonnen aan basisvoedingsmiddelen heeft ingevoerd. Gemeenteraden zullen deze rechtstreeks distribueren naar eengezinswoningen. De Venezolaanse minister van Voedsel, Rodolfo Marco Torres, stelt dat 70% van het voedsel van het land op deze manier zal worden geleverd.

Volgens de Venezolaanse oppositie zal het nieuw systeem leiden tot discriminatie. Het land is zwaar getroffen door de daling van de olieprijzen en lijdt aan ernstige tekorten aan voedsel en medicijnen. President Nicolas Maduro heeft de private voedselproductiebedrijven en supermarkten beschuldigd van het hamsteren van voedsel voor speculatie doeleinden.

Er is volgens Torres 115.000 ton aan basisgoederen zoals rijst, suiker, maïs en bonen gekocht. Hij vertelt dat de distributie zal plaatsvinden via een landelijk netwerk van 15.900 zogenaamde ‘Lokale levering en productie comités’. Dit overheidsorgaan moet volgens president Maduro “de economische oorlog” voeren tegen de zakelijke elite en oppositiegroepen.

De regering heeft gezegd dat het nieuw systeem voedsel “huis tot huis” zal leveren. Er wordt verwacht dat duizenden gezinnen zich zullen inschrijven voor het systeem. Zij zullen zakken met diverse basisproducten, waaronder maïsmeel, pasta, rijst en olie ontvangen.

De Venezolaanse oppositie betoogt dat het nieuw systeem het tekort aan basisgoederen alleen maar erger zal maken, omdat het schaarse voedsel naar dit systeem wordt gesluisd. De secretaris-generaal van de oppositionele coalitie, Jezus Torrealba, heeft vorige week gezegd dat de regering probeert om “een absolute monopolie op de voedseldistributie te creëren.” Volgens hem zou het systeem kunnen worden gepolitiseerd en is de regering bezig “het volk te chanteren door zijn maag.”
Maar de directeur van het nieuw overheidsdistributiesysteem zegt dat de helft van de basisgoederen zal worden geleverd aan de particuliere sector. Dagelijks zijn er protesten in het land over voedseltekorten en gevallen van plundering.

Starnieuws

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.