Valutaveiling heeft geen invloed op selectieve importstop


400 (1)PARAMARIBO – De valutaveiling heeft niet zodanig invloed gehad op het besluit van importeurs om minder te importeren. Ze hebben nog geen reden om de tijdelijke importstop op te heffen.

“Er is vorige week bij de eerste veiling een beperkt bedrag aan valuta geveild. Dat was minder dan gevraagd. Bedrijven die daardoor niet in aanmerking zijn gekomen, waren aangewezen om de Amerikaanse dollars tegen de koers buiten op te kopen”, zegt Arun Hindori, directeur bij Cirkel Group of Companies.

Hij zegt dat de valutaveilingen wel voor een kleine verlichting hebben gezorgd, omdat de parallelkoers lager is dan voorheen. “We zijn nog steeds van mening dat de koers te hoog is en zoeken naar stabiliteit. We kijken welke goederen de consument kan betalen en we importeren nog selectief”. Het is voor de importeurs afwachten welk effect de nieuwe koers zal hebben op de economie.

Dinsdag, de tweede veilingdag, wordt minder geveild dan vorige week. Dit betekent dat niet iedereen dollars zal kunnen opkopen tegen de nieuwe koers. “Ik houd mijn hart vast. Er is geen stabiliteit, met elke week een andere koers. Elke prijsverhoging zorgt voor vernauwing op de markt en ik hoor nergens iets over salarisverhoging. Mensen gaan dan minder kopen”, zegt Shailendra Girjasing, directeur bij importbedrijf Firgos tevens VHP-parlementariër.

Hij zegt dat er nu geld in de economie gepompt moet worden, zodat men kan spenderen. Ook voor importeurs is valuta nog steeds moeilijk te vinden, zelfs tegen de officiële koers. Tot dinsdag is de koers SRD 5.16 voor een Amerikaanse dollar.

 

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *