Suriname geïdentificeerd als wereldbron goed drinkwater


617Suriname en Finland zijn ’s werelds twee grootste bronnen voor hoge kwaliteit drinkwater. Alliance Partners van Monaco, die zich opmaakt om zich te richten op de lucratieve handel van drinkwater, heeft dat gezegd tijdens een persconferentie in Finland.

Toch heeft het bedrijf Finland gekozen voor zijn zaken, omdat het drie uur rijden van Monaco ligt. De onderneming erkent dat Suriname toch niet zo ver van de Europese Unie (EU) ligt. Het land grenst immers aan het overzeese departement Frans-Guyana van Frankrijk, en kan een voordeel hebben in te tikken op de EU-markt. Het in Monaco gevestigd bedrijf wil samen met Lahti Aqua Finland zijn wereldwijde verkoop van drinkwater in Europa, de Verenigde Arabische Emiraten, Azië en Noord-Amerika, uitbreiden. Fins gebotteld water wordt al verkocht in Saudi-Arabië en de rest van de Perzische Golf.

Monaco-investeerder, Guy-Alain Mierczuk, heeft Suriname en Finland geïdentificeerd als de beste bronnen van hoogwaardig drinkwater. Tijdens een persconferentie, na een bijeenkomst van de Alliance Partners en Lahti Aqua in Finland, zei een Franse expert: “Beleggers hebben twee mogelijkheden voor de beste bronnen van drinkwater, Suriname en Finland.” De Alliance Partners groep heeft een investeringskapitaal van de drie miljard euro en doet vooral zaken in onroerend goed over de hele wereld. Het bedrijf heeft onlangs accommodaties gebouwd voor vluchtelingen in Duitsland.

Net als Suriname, beschikt Finland over ongerepte natuur en een overvloed aan zoet water. Suriname wil zich richten op de groeiende vraag naar drinkwater in de hele wereld. Nederland heeft een studie uitgevoerd om de water industrie in Suriname tot ontwikkeling te brengen. Ofschoon drinkwater uit Suriname een groot exportpotentieel heeft, is er tot nu toe niet op grote schaal verkocht op de internationale markt.

In 2012 heeft een Nederlands-Zwitsers bedrijf, Amazone Resources, een concessie gehad om de export van water te onderzoeken. Het bedrijf is vervolgens gevraagd om onderzoek te doen naar de sociale en milieueffecten voordat ze mogen beginnen met exporteren. Het bedrijf zou een proefvaart uitvoeren met een Flextank met daarin zoetwater voor Barbados. De initiële testvaart is afgeblazen en het in nog onduidelijk wanneer die doorgaat. Het water van de testvaart zou niet worden uitgeladen en verkocht in Barbados.

Starnieuws

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.