Surinaamse garnalen weer op EU-markt


online_garnalen_DetailfotoPARAMARIBO – Sail ziet haar toekomst in de vishandel. Het bedrijf dat bekend staat om de export van seabob garnalen naar onder andere Europa zal na bijna 61 jaar van bestaan een nogal nieuw terrein betreden, waaruit voordeel moet worden gehaald. Directeur Paul Lank zegt tegen de krant dat garnalen een luxe product is. Vis daarentegen is goedkoper en wordt ook veel gegeten. Hij gelooft dat de vishandel 100 procent een toegevoegde waarde zal hebben voor de onderneming, zeker in deze moeilijke economische situatie. Het concept van het plan is al rond en er worden voorbereidingen getroffen voor de uitvoering. Het Vis Keuringsinstituut is hiervan op de hoogte gesteld.

“In de vissector kan je direct verdienen, dus het is aan te bevelen. Ik vraag altijd hoe het komt dat alle andere bedrijven in deze sector verdienen, behalve de overheid. Het is tijd dat Sail haar stempel er op drukt.” Als nieuwe directeur heeft hij de ondersteuning gehad van de medewerkers en hij rekent bij de uitvoering van het plan ook op hen. Later deze maand wordt een Franse delegatie van visafnemers verwacht voor aftastende gesprekken.

Lank is blij dat Sail dinsdag weer officieel toestemming heeft gekregen om garnalen naar de Europese Unie (EU) te verschepen. Op 12 december 2015 kreeg Sail na inspectie van een internationaal keuringsinstituut aan Suriname een exportverbod voor die markt. Hierdoor is het bedrijf  vele miljoenen Amerikaanse dollars misgelopen. De directeur noemde het verbod in een eerder interview met de krant een donkere bladzijde in de geschiedenis van de onderneming.

Als alles volgens planning verloopt zullen over ongeveer een maand weer Surinaamse garnalen op de EU-markt te verkrijgen zijn. “We zijn ook druk bezig met onze dochter, Seafood Industries Suriname, zodat ook daar alles goed gaat. Ik denk dat de technische oplevering begin november zal zijn.” Tijdens de inspectie waren ook bij dat bedrijf onregelmatigheden geconstateerd die ook funest waren voor het bedrijf.

Lees meer: Surinaamse garnalen weer op EU-markt – DWTonline.com http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2016/09/14/surinaamse-garnalen-weer-op-eu-markt/#ixzz4KDcybWfI

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.