Regering haalt bakzeil over oorzaak crisis.


300 (1)PARAMARIBO – Waar de oppositie de afgelopen periode steevast heeft aangegeven dat monetaire financiering en verspilling de belangrijkste oorzaken zijn van de huidige economische crisis, geeft de regering dat nu schoorvoetend toe. Eerder stelde de regering met verve dat de hoofdoorzaak gezocht moet worden in de sterk gedaalde prijzen voor Surinames belangrijkste exportproducten goud en aardolie, met als gevolg fors afgenomen staatsinkomsten.

In haar concept-Stabilisatie- en Herstelplan haalt de regering bakzeil door te stellen dat de crisis mede is veroorzaakt door “de manier waarop het begrotingstekort van de overheid is gefinancierd, voornamelijk in de periode 2013 to 2016”. De scherpe val van exportopbrengsten en forse toename van de overheidsuitgaven worden ook als oorzaken genoemd.

In het rapport wordt aangevoerd dat ofschoon sommige deskundigen slechts een van de aspecten tot “de enige oorzaak verheffen”, het een gezamenlijke werking van de verschillende met elkaar samenhangende vraagstukken is waardoor de economie in een crisis is beland.

“De regering is zelfkritisch, maar komt op basis van technische overwegingen  tot de conclusie dat beide vraagstukken een rol gespeeld hebben en het voorgestelde stabilisatieprogramma pakt dan ook beide aspecten onmiddellijk aan”, wordt gesteld. Volgens de regering is een goede analyse cruciaal om een pakket van doortastende en effectieve maatregelen te nemen om de crisis af te remmen en langdurige schade te voorkomen.

Lees meer: Regering haalt bakzeil over oorzaak crisis – DWTonline.com http://www.dwtonline.com/de-ware-tijd-online/laatste-nieuws/2016/05/20/regering-haalt-bakzeil-over-oorzaak-crisis/#ixzz49E6ntlyn

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *