Wisselkoers wordt vermoedelijk vrijgelaten


foreign-currencyDe valutaveilingen zijn zo te zien van de baan. De wisselkoers wordt vermoedelijk vrijgegeven. Afgelopen week zijn diverse gesprekken gevoerd over hoe verder met de wisselkoers. De valutaveilingen hebben nog niet geleid tot stabilisatie van de koers. De US dollar wordt verkocht voor SRD 6,55 terwijl de officiële koers vastgesteld door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) SRD 5,60 is. De CBvS koers voor de euro is SRD 6,41. Op straat wordt er een SRD meer voor neergeteld.

De vorige week maandag is de laatste valutaveiling gehouden. De vraag blijft groter dan het aanbod van de CBvS. Starnieuws verneemt dat president Desi Bouterse met cambiohouders en met de governor van de CBvS, Glenn Gersie, heeft gesproken in het weekend over het wisselkoersbeleid. Diverse betrokkenen zijn het met elkaar eens om de koers vrij te laten. Officiële bekendmakingen zijn nog niet gedaan.

De cambio’s hadden geklaagd dat 25% ‘afdrachtsplicht’ van de deviezen die ze opkopen, te hoog is. Sinds de vorige week is besloten door de CBvS dat de cambio’s voortaan 15% van de deviezen die zij opgekocht hebben, hoeven in te wisselen. Wanneer de koers vrijgelaten wordt, zullen de cambio’s deze ook helpen ondersteunen. Cambio’s mogen geen grote transacties plegen, maar dienen klanten te verwijzen naar de handelsbanken.

Het is nog niet duidelijk of elke dag vastgesteld zal worden wat de koers van de volgende dag zal zijn.

Starnieuws

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *