NIEUWE WISSELKOERS VASTGESTELD OP SRD 5,28 VOOR DE US-DOLLAR


[cml_media_alt id='1700']1-2-2015[/cml_media_alt]Nadat vanmorgen de derde valutaveiling is gehouden, is de nieuwe wisselkoers voor Suriname gestegen van SRD 5,15 naar SRD 5,28. Ook dit keer is er tegen hoge koersen aangeboden. Dit geeft aan dat de behoefte naar vreemde valuta blijft toenemen. Niet alle aanvragers zijn in aanmerking gekomen. Vandaag is er slechts een bedrag van USD 1,5 miljoen door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in veiling gebracht.

Het heeft er alles van dat CBvS er toe over zal gaan vaker, zo niet dagelijks valuta te gaan veilen. Met de stijging van de wisselkoers naar SRD 5,28 blijkt weer dat er behoorlijk gespeculeerd wordt door aanbieders. Op de zwarte markt of parallelmarkt gaat de koers meteen omhoog. Geen enkele cambio handelde tot rond 11.00 uur in vreemde valuta. Nu wordt bij mondjesmaat een opkoopkoers gehanteerd van rond de SRD 5, 55, tot SRD 5,60.

De toegezegde medewerking van de vereniging van cambiohouders in Suriname aan de centrale bank bijkans drie manden terug lijkt op niets uit te lopen. Zonder de cambio’s bij naam te noemen heeft de CBvS in een verklaring hen, andere speculanten en supermarkten ervan beschuldigd dat die de paralelkoers in hun greep hebben. Vandaar dat wordt overwogen meerdere veilingen of dagelijkse veilingen te houden. In de Nationale Assemblee heeft Edward Belfort van de ABOP minister Hoefdraad aangemaand de cambio’s gewoon te sluiten en hard tegen hen op te treden.

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *