NIEUWE WET VERPLICHT RIJSTBOEREN PADIEKAF AF TE STAAN AAN EBS


RIJST-670x374 (1)Om de nieuwe energiecentrale van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) te voorzien van opwekmateriaal wordt een nieuwe wet in het leven geroepen. Deze wet verplicht rijstboeren in het district Nickerie hun padiekaf, dat overblijft nadat hun geoogste rijst is gepeld, aan het staatsbedrijf af te staan. De EBS wil met een goede levering van padiekaft door de boeren 2,5 megawatt stroom opwekken. Hiermee kan ruim 20 procent van de stroombehoefte in het rijstdistrict worden gedekt. Het moet heten dat wordt voorkomen dat de padiekaf zoals tot nu toe gebeurt in het milieu wordt verbrand en tegelijkertijd energie voor het district wordt opgewekt.

Wie toch weigert het padiekaf af te staan aan de EBS-centrale zal middels de wet gedwongen worden op een milieuverantwoordelijke manier zich te ontdoen van het afvalmateriaal. Dit is veel duurder dan het afstaan aan de EBS. EBS -direcrteur Rabin Parmessar heeft er geloof in dat de boeren aan deze maatregelen die in hun voordeel ligt zullen meewerken. Er zijn intussen vergevorderde gesprekken gevoerd met de Nationale Assemblee om deze wet in behandeling te nemen

De productie van rijst levert een afvalproductie van padiekaft van ongeveer 50 duizend ton. Het plan van de EBS is niet nieuw, echter is er gen vanzelfsprekende medewerking van de rijstboeren. Zij vragen behoorlijk hoge bedragen om het afvalmateriaal dat zij gewoon verbranden nu aan de EBS te leveren. Met de wet wil het staatsbedrijf dit voorkomen. Het wordt of het padiekaf leveren aan de EBS of ervoor zorgen dat padiekaft verwerking op een verantwoordelijke milieuvriendelijke manier plaatsvindt. Een soortgelijke wet is overigens volgens Parmessar ook in buurtland Guyana doorgevoerd..

Unitednews

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *