Newmont Suriname exporteert 1000 kg goud per maand


18 Nov, 00:01

foto

Adriaan van Kersen, directeur van Newmont Suriname. (Foto: René Gompers)

NEWMOUNT-LUCHTFOTO-670x374Newmont Suriname zal elke maand ongeveer 1000 kilogram goud produceren. Deze topproductie zal de komende vijf jaar gehaald worden. Er is al ongeveer US$ 50 miljoen aan goud geëxporteerd. De royalty’s zijn ook al betaald aan Suriname. Deze mededelingen deed Adriaan van Kersen, directeur van Newmont Suriname, bij de officiële opening van de Merian goudmijn in oost-Suriname, donderdag. Suriname krijgt 6% aan royalty.

De opening is verricht door staatshoofd Desi Bouterse en president tevens CEO van Newmont International, Gary Goldberg. De samenwerking en de inzet van velen ruim tien jaren lang, werden door beide functionarissen gememoreerd. Goldberg zei dat Merian een van de veiligste en beste goudmijnen ter wereld is. Ook het milieuvriendelijk winnen van goud, werd benadrukt. De president is er ingenomen mee dat een wereldgigant als Newmont heeft geïnvesteerd in een kleine kwakkelende economie als Suriname. Staatsolie heeft 25% aandeel in de mijn, terwijl de Paramaccaanse gemeenschap ook een overeenkomst heeft met Newmont.

Van Kersen memoreerde dat vanaf 2004 de onderneming bezig is met dit traject. Het contract met de Staat Suriname is op 22 november 2013 getekend. In december 2014 vond de ‘ground breaking’ plaats voor het opzetten van de mijn. Van Kersen haalde aan dat hij toen gezegd dat “we haast hadden”. Dat heeft volgens hem vruchten afgeworpen. De constructie van de Merian mijn is begonnen op 23 augustus 2014, een dag nadat van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen het recht van exploitatie was verkregen. Na slechts 25 maanden van noeste arbeid is dit resultaat neergezet, beklemtoont Van Kersen. Het bedrijf is sinds 1 oktober dit jaar in productie.

Maandelijks zal een miljoen ton erts verwerkt worden tot goud. 400.000 tot 500.000 troy ounces per jaar, gemiddeld in de eerste vijf jaar. Dit komt neer op 1000 kg goud per jaar. Van Kersen gaf aan dat er groeimogelijkheden zijn. Dit zowel in de Merianconcessie als in de area of interest. De Delfstoffenovereenkomst geeft Newmont Suriname de mogelijkheid voor 25 jaar, met een optie van verlenging met tien jaar. “Wij willen van de volle termijn gebruik maken. Wij zullen blijven investeren in de exploratie en in onze toekomst. Volgend jaar alleen al 12 miljoen US dollar,” gaf Van Kersen te kennen.

Tijdens de constructieperiode is er inclusief salarissen US$ 300 miljoen via meer dan vierhonderd Surinaamse bedrijven aan business gegenereerd, zei Van Kersen. Meer dan 3.500 mensen hebben de laatste twee jaar gewerkt aan de constructie van Merian mijn. Nu het bedrijf in productie is, zijn 1143 vaste medewerkers in dienst. Van Kersen deelde mee dat 15% vrouw is. Hij merkte op dat Newmont Suriname trots is op de relatie die opgebouwd is met de Paramaccaanse bevolking. 214 Paramaccaanse medewerkers zijn in dienst, terwijl twintig lokale ondernemers producten leveren aan Newmont Suriname. Van Kersen stelde dat de Merian goudmijn een goed project is. Hij hoopt dat meer internationale en nationale bedrijven zullen worden aangetrokken.

Starnieuws

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.