Merian Goudmijn wordt vandaag officieel geopend


617 (11)De Merian Goudmijn in Oost-Suriname wordt vandaag officieel geopend. Suriname participeert voor 25% in de goudmijn opgezet door de Amerikaanse multinational Newmont. Intussen is er al goud geproduceerd en verschillende keren uitgevoerd. Starnieuws verneemt dat ruim 50.000 troy ounces goud is geëxporteerd met een waarde van ongeveer US$ 50 miljoen.

De commerciële goudproductie is per 1 oktober gestart. De Merian mijn heeft een bewezen capaciteit van 5.1 miljoen ounces aan goud en zal tussen de 400.000 en 500.000 ounces per jaar aan goud produceren tegen een concurrerende prijs in de eerste vijf jaren. De mijn heeft een levensduur van ruim 13 jaar.

Er is US$ 1 miljard geïnvesteerd in de Merian goudmijn. Staatsolie heeft 25% aandeel in de mijn als stille vennoot. Suriname krijgt 6% aan royalty’s over de gerealiseerde goudwaarde. Daarnaast ontvangt de Staat loonbelasting en andere operationele inkomsten.

De mijn is op de vastgestelde datum opgeleverd en heeft US$ 150 miljoen minder gekost. Bij Newmont Suriname werken er op dit moment ongeveer 1100 personen, van wie 20% afkomstig is van de Paramaccaanse gemeenschap. Het bedrijf werkt met zo’n 200 contractors samen.

Tijdens de openingsceremonie zullen onder andere president Desi Bouterse, de topman van Newmont, Gary Goldberg, en de directeur van Newmont Suriname, Adriaan van Kersen een toespraak houden.

Starnieuws

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.