Meer oliezoekers melden zich aan.


olie_DetailfotoPARAMARIBO – Minstens drie buitenlandse investeerders hebben zich aangemeld voor olie-explo- ratie in ‘ongerepte’ wateren van Suriname. Dit zegt algemeen directeur Rudolf Elias van Staatsolie. Het gaat in eerste instantie om de uithoeken van het maritieme territorium, precies op de noordelijke diepzeegrens met buurland Guyana. Eén van de gegadigden is geïnteresseerd in de middenstrook van Suriname’s zeegebied tot aan de noordgrens. Deze gebieden zijn nog niet uitgegeven voor exploratieactiviteiten naar het zwarte goud.

“Staatsolie heeft nog altijd hoge verwachtingen als het gaat om olievondsten in ons eigen offshore gebied”, laat Elias door de krant optekenen naar aanleiding van de gigantische olievoorraden die gevonden zijn bij de westerburen. Guyana is op dit moment enorm in trek bij investeerders. Ook voor Surinaamse bedrijven zijn volgens Elias mogelijkheden in het buurland, desnoods in partnerschap met plaatselijk ondernemers. De Staatsolie-topman zegt dat Surinaamse investeerders in een voordelige positie zitten vanwege het feit dat ze dichterbij Guyana zitten dan concurrenten uit andere landen. “Het ligt aan het initiatief van onze ondernemers en hoe zij hierop inspelen”, legt hij uit.

Hij voegt eraan toe dat ook in Suriname voorbereidingen getroffen moeten worden voor een eventuele olievondst. Er zijn momenteel elf buitenlandse maatschappijen die actief zoeken naar olie, voornamelijk in het westelijk deel van Suriname’s maritieme territorium. Momenteel wordt een proefbron aangelegd door de Maleisische oliemaatschappij Petronas. Het wordt eind deze maand duidelijk of hier wel commercieel winbare olie is gevonden. Er zijn drie andere proefgaten gepland voor 2017. “Door de vondst in Guyana en de positieve verwachtingen in Suriname, wordt de schaal voor investeerders enorm vergroot”, aldus Elias.

Lees meer: Meer oliezoekers melden zich aan – DWTonline.com http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2016/07/29/meer-oliezoekers-melden-zich-aan/#ixzz4Fn0h3BKd

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *