Maduro belooft voortgang Petro Caribe


nicolas_maduro2_DetailfotoPARAMARIBO – Ondanks de ernstige financiële malaise in zijn land, belooft de Venezolaanse president Nicolas Maduro dat de Petro Caribe overeenkomst overeind blijft. “We zijn ervan overtuigd dat in de afgelopen tien jaar Petro Caribe duidelijk heeft aangetoond dat wij slechts samen ontwikkeling kunnen bewerkstelligen”, aldus Maduro. Hij zei dit zondag tijdens een bezoek aan Jamaica, dat gevolgd werd door een stop op Trinidad en Tobago.

Volgens Maduro is de overeenkomst belangrijk voor de regio. Waarnemers zinspelen al maanden op het afbouwen van deze regeling, omdat Venezuela economisch aan de grond zit. Maandag nog zei hoogleraar sociale verandering en ontwikkeling Marten Schalkwijk, tegen de redactie dat Suriname zich moet voorbereiden op het wegvallen van deze regeling. Vooral omdat er van uitgegaan kan worden dat Venezuela dit in de toekomst niet zal kunnen continueren.

`Het Petro Caribe-project dateert van 2005 en is een overeenkomst die zeventien landen in de regio, voornamelijk het Caribisch Gebied, in staat stelt olie af te nemen van het olierijke land, waarbij 40 tot 60 procent gelijk wordt betaald. De rest van het bedrag wordt uitgesmeerd over 25 jaar. Op dagbasis levert Venezuela ongeveer 200.000 vaten brandstof aan deze landen.

Schalkwijk noemde het project een beleidsinstrument van het bevriende land, om vrienden te maken in de regio en zich te verzekeren van invloed op betreffende landen. Waarnemers blijven hun twijfels hebben en menen dat de verzekering van Maduro in feite slechts inhoudt dat Petro Caribe op uitgesteld retour is.

Lees meer: Maduro belooft voortgang Petro Caribe – DWTonline.com http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2016/05/25/maduro-belooft-voortgang-petro-caribe/#ixzz49ekKLnxs

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.