Maatregelen aangekondigd door president op een rijtje


bouta1_detailfoto_DetailfotoPresident Desi Bouterse heeft enkele maatregelen opgesomd die doorgevoerd zullen worden op korte termijn. Hij maakte vrijdag in De Nationale Assemblee gewag van diverse maatregelen die deel uitmaken van het urgentieprogramma. Het Planbureau zal alles doorrekenen, waardoor er concrete gegevens beschikbaar zullen komen. Hierna wordt het plan behandeld in De Nationale Assemblee.

De president kondigde enkele saillante punten uit het urgentieprogramma aan:
* Verlichting in belastingsfeer voor loontrekkers, zoals koerscompensatie, heffingskorting, belasting op kinderbijslag optrekken, vrijstelling van uitkering van vakantiegeld, gratificatie en bonus van SRD 3000 naar SRD 4000. Deze maatregelen zullen ertoe leiden dat het netto besteedbaar loon van werknemers, afhankelijk van het niveau, van ongeveer SRD 140 tot SRD 210 per maand toeneemt.
* De inkomstenbelasting van hogere lonen zal op korte termijn tijdelijk worden verhoogd, gezien de precaire financiële situatie.

* Er zal een verhoging worden doorgevoerd op invoerrechten van luxegoederen. Hierdoor wordt ook beoogd om de uitvoer van vreemde valuta enigszins in te dammen.
* Goederen behorende tot de eerste levensbehoeften zullen vrijgesteld blijven van heffing van invoerrechten. Dit pakket van 40 zal in samenspraak met de sociale partners naar 60 worden opgevoerd.

* Herinvoering van de rij- en voertuigenbelasting.
* Wijziging van de loterijbelasting naar kansspelbelasting.
* Invoering van afvalstoffenheffing ligt ook in het verschiet.

* Er zullen inspanningen worden gepleegd om de bestaande heffingen waaronder de vermogens- en huurwaardebelasting effectiever te innen.

* De regering zal bij de kleinmijnbouw een exportheffing van 2%, indien deze verhoogd wordt, maximaal 3% innen.

* Verhoging van stroomtarieven vanaf mei. Gebruikers tot 450 kilowattuur worden gesubsidieerd.

Starnieuws

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *