HOEFDRAAD SLAAT DOOR: OVERHEIDSBESTEDINGEN WAREN VANAF 2014 GEHEIM VOOR CENTRALE BANK


260Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft vandaag aan alle onduidelijkheid, voor zover die er nog waren, over het bestedingspatroon van de vorige regering Bouterse, een eind gemaakt. “Toen ik uiteindelijk inzage kreeg en een zipfile open maakte, kwam er geen einde aan. Het was toen al te laat en heb de hoogste autoriteiten in het land hiervan op de hoogste gesteld”, zei Hoefdraad vandaag op een persconferentie in hotel Mariot. Met de mededeling van Hoefdraad dat vanaf begin 2014, dus met het vertrek van ex minister Adeliene Wijnerman, alle informatie over het financieel beheer van de regering geheim werd gehouden voor de centrale bank, veranderde ook de koers van de persconferentie.

Hoefdraad besloot deze mededeling te doen omdat hij zich behoorlijk er aan stoort dat hij door critici wordt aangezien als de boosdoener van de financieel economische situatie waarin het land verkeerd. Voor de periode van 12 augustus van 2015 was ik gouvernor van de centrale bank en geen minister van Financiën. Ik had niet de verantwoordelijkheid over het ministerie, heb geen leningen afgesloten, geen autorisaties verleend. De rol van de gouvernor was slechts adviserend. De regering zou kunnen beamen dat ik steeds kritisch en waarschuwend heb opgetreden. In 2013 ben ik scherp uitgekomen toen ik monetaire maatregelen aankondigde. Na het ontslag van minister Wijnerman was financiën een black box. Pas op 13 augustus 2015 kreeg ik de juiste informatie, ik heb daar op financiën meteen ook gevraagd waarom er niet aan de bel is getrokken. “waar waren de controle organen gebleven, waar de vaste commissie van het parlement. Iedereen heeft zich doodgezwegen en werd de gouvernor als boosdoener aangewezen”, zegt Hoefdraad. Op de persconferentie werd hij geflankeerd door ex minister Wijnerman, met wie Hoefdraad zeer haar ministerschap een hechte samenwerking had. Aan zijn andere zijde zat Joy Ten berge, een econoom die bij de Centrale bank ook al een vast medewerker was van Hoefdraad. Verder zaten aan de persconferentie aan  Remie Bhailal , voorzitter van de Vereniging van Cambiohouders in Suriname en voorzitter Wilgo Beilkerdijk van de Asfa.

Hoefdraad zegt dat vanaf zijn overname op 13 augustus 2015 op financiën hij met zijn samengesteld team vrijwel geen normale werktijden meer heeft gekend. Veel dagen eindigen op het ministerie om 5.00 uur in ochtend om er om 8.30 weer te zijn. Hoefdraad zegt dat als de monetaire informatie, indien die vroegtijdig bekend was, de schade niet zo groot zou zijn geweest. Wat er nu is, is ongekend zegt de minister. Hij weigert te speculeren als er sprake is geweest van opzet. “De centrale bank is de bewaker van de munt en om die stabiel te houden, daarom is het noodzakelijk dat een minister van Financiën en de gouvernor van de bank continue diepgaand met elkaar overleggen.

Als zaken scheef gaan in het systeem krijg je wat we nu hebben. Ik benadruk dat het onderschatting is dat men ervan is uitgegaan dat die twee apart van elkaar kunnen opereren”, zegt Hoefdraad. Hij weigert elke verantwoording voor de periode van 12 augustus 2015 op zich te nemen. Ik neem wel alle verantwoording op me vanaf 12 augustus, daarvoor niet”, zegt Hoefdraad

WILFRED LEEUWIN

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *