Hoefdraad: IMF leent aan CBvS; is geen Staatsschuld


13-2-2016Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft vrijdagavond in De Nationale Assemblee meegedeeld dat de lening van US$ 478 miljoen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) niet bestemd is voor de overheid. Deze lening gaat naar de Centrale Bank van Suriname (CBvS) als betalingsbalanssteun. De monetaire reserve wordt hiermee ondersteund. Niets gaat naar de begroting van de Staat. Dit bedrag zal niet geboekt worden als staatsschuld.

Deze steun die in tranches wordt gegeven aan de CBvS geeft de ruimte om te kunnen interveniëren. De rente is 1,05%, een van de laagste percentages die kan worden verkregen, benadrukte Hoefdraad. Deze lening geeft de CBvS volgens de minister een behoorlijke buffer om de monetaire en wisselkoerspolitiek met de nodige rust uit te kunnen voeren.

De andere leningen komen van de ontwikkelingsbanken, die zijn gericht aan de overheid. Deze kunnen budgettaire steun zijn of een investeringslening. De rente komt nooit boven de 3% zei Hoefdraad. Samen met de leningen wordt ook technische assistentie gegeven om onder andere het institutionele kader te versterken, wetgeving aan te passen en gezondmaking van parastatale instellingen. De overheid wil gaan naar een betere efficiëntie van het sociaal programma. Met kleine ingrepen in de gezondheidszorg kan er ook 50 miljoen bespaard worden op jaarbasis. De instellingen (Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, Wereldbank en de Caribbean Development Bank) hebben veel expertise waar de regering gebruik van wil maken.

Naast deze drie instellingen is de Islamic Development Bank op bezoek in Suriname. In de ochtend worden de besprekingen afgesloten. De minister is optimistisch over de geluiden van ondersteuning. De vertegenwoordigers hebben een telefoonconferentie gehouden met het IMF.
Zij willen er ook graag bij zijn. Er is veel ondersteuning toegezegd. Gedacht wordt aan het verstrekken van zachte leningen. Een van de werkarmen van de Islamic Development Bank zal helpen bij het financieren van de importen van de basisgoederen, medicijnen, import van onder andere materiaal voor de EBS en waterleiding. “Het is een behoorlijke handreiking en dat zal natuurlijk helpen bij de ademruimte die wij zo hard nodig hebben dit jaar,” stelde Hoefdraad.

Starnieuws

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *