GOUDMARKT LIJKT NIEUWSTE HYPE TE WORDEN.


GOLD-670x374Er is één constante merkbaar de laatste tijd, namelijk de aanhoudende stijging van edelmetalen waarbij goud uiteraard het meest bekende voorbeeld is. Nu de schuldencrisis en bankencrisis in Europa weer volop escaleert lijkt een goudbelegging het enigste echt veilige te zijn.

De goudmarkt lijkt de nieuwste hype te worden op de beurzen nu er meer en meer alarmerende signalen komen van onder meer de bancaire sector. Niet enkel in Europa waar de Italiaanse banken een nieuwe crisis zullen veroorzaken maar ook in andere continenten is er een stijgende vraag naar goud.

Dit edelmetaal is niet enkel een veilige haven voor risicovolle periodes maar kan ook dienen als ondersteuning om de munt te stabiliseren zoals bijvoorbeeld de Chinese Yuan. Met behulp van hefboomfondsen nemen meer en meer speculanten de overstap naar goud waardoor de prijs op korte termijn nog sterker kan stijgen. Goud-ETF’s nemen nu reeds twee derde van de jaarlijkse goudproductie in welke geschat is op een 3186 ton per jaar.

Deze goud-ETF’s zorgden ook in het verleden ervoor dat de prijs snel steeg en velen hiervan zijn speculatief gericht. Echter het daadwerkelijk fysiek bezit van goud is nog steeds een veiligere optie, een optie waar diverse grote landen volop voor kiezen.

Naast de speculatieve waarde waarop diverse handelaars momenteel inzetten is er daadwerkelijk een stijgende stress merkbaar op de financiële markten. Enkele grote risico’s zijn de Brexit, de Europese schuldencrisis, de vertraging van de wereldwijde economie, het lopende ECB-programma welke er niet in slaagt om de economie te doen heropleven, etc …

Eén van de grootste gevaren op korte en middellange termijn is echter een nieuwe bankencrisis in Europa. Vorige week werd er officieel medegedeeld dat de Italiaanse banken zwaar onder-gekapitaliseerd zijn waarbij er dringend tientallen miljarden euro’s noodzakelijk zijn. Deze Italiaanse banken zijn echter het topje van de ijsberg waarbij ook andere instellingen zoals Deutsche Bank en Credit Suisse er niet bijster goed voor staan.

In tegenstelling tot de vorige crisis is de ECB helaas niet in staat om een groot land zoals Italië te redden van de ondergang. Indien de bancaire sector er overkop gaat zal dit de gehele Europese economie meesleuren in de ondergang. Het is onnodig te zeggen dat een dergelijk scenario een nieuwe Goldman Sachs zal zijn voor de wereldeconomie.

Het derde en vierde kwartaal van 2016 beloven alvast behoorlijk wat risico’s in te houden waardoor de goudprijs (en bijhorende zilverprijs) een verdere opwaartse druk zullen kennen. Het is dan ook aan te raden hier in te investeren. Eventuele prijsdalingen zullen slechts tijdelijk zijn waardoor het risico zeer beperkt is op een verloren investering.

Unitednews

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.