GEEN BEGROTINGSBEHANDELING ZONDER ONTWIKKELINGSPLAN


DNA-GEBOUW-670x374De begrotingsbehandeling die normaal elk jaar rond november en december wordt gehouden zal dit jaar geen voortgang vinden. De reden hiervoor is dat het Ontwikkelingsplan (OP) 2017 – 2021, dat bij de begrotingsbehandeling hoort nog niet is afgerond door de regering. Wanneer het OP zal worden afgerond en aan het parlement zal worden aangeboden is niet duidelijk. De begrotingen van de ministeries over 2017 zijn al enige weken bij het parlement. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings Simons zei woensdag dat de begrotingsbehandeling zal worden verschoven naar de maand januari van het volgend jaar.

Om de debatten rond de begroting te kunnen plegen moeten de verschillende parlementaire commissies zich ook voorbereiden en het (OP) doorlezen. Volgens Simons is er weinig tijd tussen nu en december dit jaar om dat te doen. Simons heeft met de fracties van de politieke partijen afgesproken dat op 9 januari 2017 alle voorbereidingen af moeten zijn, mits de regering in december het (OP) alsnog aanbied aan het parlement.

Al vanaf de indiening van de begroting door de regering en de jaarrede van president Desi Bouterse en ook bij de politieke beschouwingen op de jaarrede, heeft de oppositie er op gewezen dat de beraadslagingen niet op een juiste manier gevoerd kunnen worden wanneer het (OP) niet af is en bij het parlement is ingediend.

Bij de laatste politieke beschouwingen, waar ook de aanwezigheid van een (OP) vereist is, vond de oppositie dat die debatten het best verschoven kunnen worden. Simons wil niet het risico lopen dat de begrotingsbehandeling op niets uit lopen en heeft die nu uitgesteld.

Om het (OP) afgerond te krijgen zijn de verschillende ministeries nu bezig project en beleidsplannen voor de komende vijf jaar te formuleren, die plannen worden per ministerie in het ontwikkelingsplan opgenomen. Ook algemene lange termijn plannen van de regering komen in het plan. Daarna wordt het (OP) nog technisch samengesteld door de Stichting Planbureau. Deze werkwijze is tijdens de eerste periode van de regering Bouterse (2010- 2015) niet gehandhaafd. Bij de huidige regering worden wederom het planbureau en andere instituten betrokken. Ook de staatsraad zal het OP van commentaar voorzien waarna het aan het parlement wordt aangeboden.

wilfredUNITEDNEWS | WILFRED LEEUWIN

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.