‘Geen afkondiging noodtoestand’


bespreking_stabolisatie_en_herstelplan_jl___28__DetailfotoPARAMARIBO – De regering is niet van plan de noodtoestand af te kondigen zoals door sommige politieke leiders wordt gevreesd. Er is daartoe geen enkele aanleiding, zei justitieminister Jennifer van Dijk-Silos dinsdag bij het parlement tegen journalisten. Ook is er volgens haar geen sprake van een “constitutionele crisis”, wel van een “constitutioneel vraagstuk”.

Het grondwettelijk probleem dat zei constateert is volgens haar een direct gevolg van de recente beslissing van de Krijgsraad om het strafproces naar de Decembermoorden voort te zetten. De justitieminister zegt dat om een beslissing te nemen over het afkondigen van de noodtoestand de Veiligheidsraad eerst bijeen zou moeten komen om daarover een besluit te nemen. De Veiligheidsraad waar zij ook zitting in heeft is niet bijeengekomen.

Waar de bewindsvrouw praat van een “vraagstuk”, houdt president Desi Bouterse vast aan een “constitutionele crisis”. Nu hij het vonnis op papier heeft en met zijn juridische adviseurs heeft bestudeerd, blijkt de situatie veel ernstiger te zijn. “Wat erin staat is erger dan wordt gedacht”, zei president Bouterse dinsdag bij het informeren van het parlement. Hij wilde vooralsnog geen details verschaffen omdat de minister van Justitie en Politie op basis van het vonnis “puntsgewijs” de regering zal aangeven wat het probleem is.

Volgens minister Van Dijk-Silos is met de uitspraak van de Krijgsraad de balans tussen het parlement, de regering en de rechterlijke macht uit balans geraakt. De president zegt alles wat in zijn vermogen ligt binnen de perken van de wet te zullen doen om escalatie te voorkomen. Er zijn aldus Bouterse krachten bezig die aansturen op chaos in Suriname. De minister is van oordeel dat zich de afgelopen periode een reeks ontwikkelingen heeft voorgedaan met de uitspraak van de Krijgsraad als climax, wat geresulteerd heeft in een constitutioneel vraagstuk.
Lees meer: ‘Geen afkondiging noodtoestand’ – DWTonline.com http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2016/06/21/geen-afkondiging-noodtoestand/#ixzz4CFIiKZRH

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *