´ Er staat ons nog veel meer te wachten´..


350 (4)De onwil om transparant te zijn, de vrees om macht te delen, gebrek aan toekomstvisie en daadkracht om de meest essentiële zaken aan te pakken. Dit zijn enkele van de karakteristieken van de overheid die de huidige crisis veroorzaken. Het Surinaamse volk staat pas aan het begin van een langdurig en onzeker proces naar stabiliteit. Het herstelplan garandeert niet dat de stabiliteit behouden wordt en economische ontwikkeling op gang komt. “Er staat nog meer op ons te wachten. We hebben de bodem nog niet gezien,” voorziet Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname.

Ramautarsing en Edmund Neus hebben op donderdag inleidingen gehouden in het SPA-gebouw. Op de bijeenkomst van de vakbeweging is Neus dieper ingegaan op de stroomtarieven van de EBS. Neus die nu over meer informatie beschikt, waaronder officiële stukken van de EBS en Natuurlijke Hulpbronnen, heeft wederom gesteld dat er teveel voor stroom wordt betaald. Hij heeft met documenten aangetoond dat Suralco de opgewekte stroom te duur verkoopt aan de EBS. De overheid heeft altijd braaf betaald. De MAN-generatoren die de EBS heeft aangeschaft om zelf stroom op te wekken zijn veel te duur ingekocht. De EBS beschikt ondertussen ook over genoeg vermogen, wat betekent dat de prijs ook lager kan. Andere componenten die volgens de standaarden gelden voor de opbouw van de energieprijs zijn bij EBS te hoog en niet volgens de actualiteit. Zo is de oliecomponent gebaseerd op een vat olie van US$ 90 en niet de huidige van rond de US $30. De personeelskosten, afschrijvingen en onderhoud zijn onduidelijk opgebouwd. De ‘bottom line’ is dat er gemiddeld zes US dollarcent teveel gevraagd wordt voor de geleverde stroom.

Het ‘Stabilisatie- en Herstelplan’ van de overheid moet fundamenteel herschreven worden stelt Ramautarsing. Hij is puntsgewijs ingegaan op de materie om zijn stelling te staven. Er zijn diverse regels aangekondigd die de stabilisatie teweeg zouden brengen. Sommige aankondigingen staan haaks op elkaar. Hoewel er kortingen op de belastingen is aangekondigd, staan daar tegenover andere vormen van belastingen, haalt hij aan. Per 1 juli gaat bijvoorbeeld de voertuigenbelasting in en wordt de omzetbelasting met twee procent verhoogd. Het wordt voor Suriname heel moeilijk om aan de gestelde eisen van het IMF te voldoen zegt Ramautarsing. Suriname heeft niet de traditie om periodieke financiële transparante rapportages van het kaliber dat het IMF eist, te maken. Er is wel een kans geboden om de kwaliteit hier te lande te laten zien, merkt hij op.

Meer op komst
De VES-voorzitter haalt aan dat dit de derde crisis is dat het land meemaakt. Het is het Nieuw Front twee keer gelukt om uit de depressie te komen. Maar ook toen is dezelfde fout gemaakt die de huidige regering aan het maken is; alle hoop vestigen op de mijnbouw en halsstarrig weigeren nieuwe bronnen van inkomsten te stimuleren en te ontwikkelen. Er is wel in enkele regels aangegeven dat ruim twee miljard aan SRD’s geïnvesteerd gaat worden in diversificatie. Maar het geld zal gestopt worden in de sectoren die een lange opstartfase hebben zoals cacao en kokos (die pas na gemiddeld vijf jaar vrucht leveren) en niet in de bestaande sectoren als landbouw, visserij, ICT, diensten, bosbouw, hydro energie en toerisme geeft Ramautarsing aan. Guyana heeft dat wel goed ingezien en is Suriname ondertussen voorbijgestreefd in de rijstproductie. Het buurland exporteert zeven keer de rijstproductie van Suriname en kent een snel groeiende economie.

Alle overheden hebben tot nu toe het ontwikkelen van de private sector vermeden. Men houdt zich eerder bezig met het consolideren van de macht, gebruikt men het overheidsapparaat als een sociaal vangnet, ontbreekt er transparantie en wordt de hulp van gevestigde professionals, zoals laatst weer is gebleken, afgeslagen wordt er geconcludeerd tijdens de discussie. Ramautarsing heeft weinig geloof in het slagen van het IMF plan. “Het kan wel werken als de overheid dat werkelijk wil. Het is ook feit dat veel landen die met IMF in zee gaan niet in de gestelde tijd stabiel zijn geworden. Als de overheid niet drastisch aanpakt, zullen we er langer dan twee jaar of meerdere programma’s als Jamaica gaan draaien. Er komt meer op ons af. We hebben de bodem nog niet gezien.” Neus vult aan dat als de overheid en EBS transparanter waren de prijs voor stroom beter vastgesteld kon worden. Hij hoopt dat de EBS alsnog komt met een duidelijk en transparant prijsopbouw.

Starnieuws.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *