EBS BETAALT MILJOENEN VOOR NIET OPGEWEKTE THERMISCHE ENERGIE.


moneydam-670x374De Energie bedrijven Suriname (EBS) blijft maar een slechte trackrecord opbouwen als het gaat om slecht management. Nu blijkt ook dat het staatsbedrijf via de overheid miljoenen US-dollars betaald aan de Alcoa/Suralco, voor thermische energie die niet wordt opgewekt. Uit betaalde rekeningen die door de Alcoa aan de regering zijn aangeboden als declaratie, blijkt dat Suriname en Alcoa in 1999 een overeenkomst hebben gesloten waar Suriname zou betalen voor Thermische als Hydro opgewekte energie.

Minister Dodson zei donderdag in de Nationale Assemblee dat alle energie die wordt afgenomen van de multinational Hydro – energie is, dus opgewekt met de Afobaka stuwdam. Dodson zegt dat hij intussen een brief heeft geschreven aan de Alcoa waarin wordt gevraagd om de overeenkomst van 1999 te herzien, zeker omdat er sprake is van gewijzigde omstandigheden. Volgens die overeenkomst is in een stappen plan aangegeven dat Suriname thermische en hydro energie opkoopt. En dat, dat door de Alcoa in rekening wordt gebracht

“De minister moet direct handelen en er meteen werk van maken”, zegt VHP-fractieleider Chandrika Santokhi, Ook andere leden van het parlement stellen dat snel met de Alcoa aan tafel gezeten moet worden om de teveel betaalde gelden terug te eisen.

Critici in de gemeenschap hebben in de vele discussies rond de kostprijs berekening voor elektriciteit er ook op gewezen dat de staat veel te betaald aan de Alcoa voor het opwekken van elektriciteit. Dodson zegt dat ook de EBS en Staatsolie, met elkaar in gesprek zijn om te zoeken naar mogelijkheden hoe tegen betere prijzen de dienstverlening van de EBS kan plaatsvinden. Volgens de minister wordt nog te weinig ingespeeld door het bedrijfsleven om gebruik te maken van alternatieve energiebronnen. Dit zou makkelijker kunnen, nu er een energiewet is en de invoerrechten op bijvoorbeeld Solar producten is komen weg te vallen.

Unitednews.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.