DE CHINESE REISMARKT


CHINAGIRL-670x374In Suriname kennen wij Chinezen vooral van de supermarkten en winkels. Maar wereldwijd is de belangstelling voor toeristen uit China heel erg groot. China is namelijk een van de snelst groeiende reismarkten ter wereld. De relatief sterke groei van de Chinese economie en de gestegen inkomens maken het voor steeds meer Chinezen mogelijk om internationaal op pad te gaan. Ook geven Chinese bezoekers naar verhouding veel geld uit tijdens hun bezoek aan een vakantieland.

Volgens het China Tourism Research Institute, gingen in 2015 ruim 120 miljoen Chinezen op vakantie en gaven ze in dat jaar maar liefst 104.5 miljard Amerikaanse dollars uit. Ten opzichte van 2014 steeg het aantal Chinese toeristen met 12% en de uitgaven die zij in het buitenland deden, namen toe met 16.7%. Volgens het China Tourism Research Institute zijn de belangrijkste drijvende krachten achter deze groei de gestegen inkomsten en een gunstig overheidsbeleid.

De Chinezen gaan het liefst in Azië op vakantie. In het eerste half jaar van 2015 stond Zuid Korea op nummer 1. Maar na de uitbraak van het MERS-virus in Zuid-Korea moest deze vakantiebestemming in het tweede half jaar van 2015 zijn eerste plaats afstaan aan Japan.

Van de Europese landen is Duitsland het meest geliefd bij de Chinezen. Door de versoepelde visumregeling die Duitsland in 2015 trof, kwamen er maar liefst 1.7 keer zoveel Chinese toeristen dan in het jaar daarvoor. Verder zijn ook Frankrijk, Italië en Zwitserland erg in trek bij de Chinezen en wel om de romantiek, kunst en cultuur.

In het verleden zijn er in ons land diverse pogingen gedaan om de Chinese markt aan te boren. De initiatieven zijn echter onvoldoende uitgevoerd en uiteindelijk doodgebloed. Wellicht dat het nu de hoogste tijd is om wederom stappen te ondernemen want als wij slechts een half procentje van die 120 miljoen Chinezen naar Suriname kunnen krijgen, dan praten we wel over een groei van meer dan 200% in internationale bezoekers aan ons land. SLM directeur  Robbi Lachmising liet onlangs op de laatste kenniskring meeting weten dat er serieus wordt gekeken naar een directe samenwerking met China Airlines.

MARTIN-PANDAY

UNITEDTRAVEL | MARTIN PANDAY

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.