Brazilië: President Dilma Rousseff geïsoleerd


450 (5)De grootste politieke partij in Brazilië heeft dinsdag haar steun voor de regeringscoalitie van president Dilma Rousseff, laten vallen. De partij trekt haar leden uit de regering terug, wat de kans verhoogt dat Rousseff in de komende maanden wordt afgezet.

De Braziliaanse Democratische Beweging Partij (PMDB) had slechts een paar minuten nodig om bij acclamatie het besluit erdoor heen te krijgen. De beslissing is genomen tijdens een bomvolle partijvergadering. De zes ministers van de partij en alle andere partijleden in overheidsfuncties moeten onmiddellijk hun functies ter beschikking stellen.

Onder het presidentieel systeem van Brazilië, zal Rousseff in functie blijven, maar het besluit verlamt haar strijd tegen de afzettingsprocedure in het Congres. De kans is groot dat vicepresident Michel Temer, de voorzitter van de PMDB dan de hoogste functie in het land krijgt. Rousseff heeft elke beschuldiging van wangedrag ontkend en noemt de inspanningen om haar af te zetten een coup om haar regerende Arbeiderspartij (PT) te verdrijven.

De oppositie doet er alles aan om haar afzettingsprocedure door te drukken. Ze beschuldigt Rousseff ervan dat zij geknoeid heeft met de begrotingswetten in aanloop naar haar herverkiezing. De inspanningen van de oppositie hebben eerder deze maand al ruim 1 miljoen Brazilianen op de straten gekregen. Er is geprotesteerd tegen de ergste recessie in decennia en tegen het wijdverspreid corruptieschandaal bij de staatsoliemaatschappij Petrobras.

“We gaan proberen om het tij te keren. De economische en sociale crisis is zeer ernstig,” zei senator Romero Juca, de eerste vicepresident van de PMDB, na een rumoerige bijeenkomst van de partijleden die scandeerden “Temer president” en “Out PT”.

Lees verder : Starnieuws

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *