Amazone Resources klaar voor testvaart naar Barbados


617De uitzwaaiceremonie van de Amazone Resources FlexTank vindt vanmorgen aan de Waterkant plaats. Woensdag zal het bedrijf 2 miljoen liter zoetwater vervoeren naar Barbados. Het water, getapt uit de Surinamerivier en opgeslagen in een FlexTank, moet binnen een week over een afstand van ongeveer 1.000 km naar het eiland gesleept zijn. Het gaat om een testvaart. Amazone Resources gelooft dat de proefexport een succes zal zijn. Het bedrijf is van plan om de komende jaren ruim 50 miljoen euro te investeren in Suriname.

De vertegenwoordigers van de onderneming hebben maandag een persconferentie gehouden over deze operatie. De testvaart zou aanvankelijk vandaag zijn, maar is door onvoorziene omstandigheden met een dag verlaat naar woensdag, deelt Erlyn Power, vertegenwoordiger van Amazone Resources in Suriname en het Caribisch gebied mee. Corporate Executive Officer, Auke Piek, merkt op dat de rivier ‘buitengewoon krachtig’ is en voor ‘wat oponthoud’ heeft gezorgd. Met de testvaart worden de mogelijke problemen in kaart gebracht en zullen vele vragen beantwoord worden. De resultaten zullen bepalen hoe de volgende FlexTank met een vermogen van veertig miljoen liters, ingezet zal worden.

Regio voorzien
Het is voor het eerst in de wereld dat een vaart met deze waterzaktechniek over een afstand van ruim 1.000 kilometer wordt uitgevoerd. De verrichtingen van de zak worden dan ook op de voet gevolgd tijdens de test. De FlexTank is een Spaans-Italiaanse uitvinding om gigantische hoeveelheden water veilig, flexibel en goedkoop te vervoeren. Deze test wordt gedaan met een zak van zestig meters lang, een breedte van tien meter en vijf meter diep. Barbados heeft zich bereid verklaard mee te werken aan de testvaart en zal de FlexTank ontvangen om waterkwaliteit studies te doen. Het zoetwater zal niet gelost worden op Barbados, deelt Power mee.

Volgens onderzoek van Amazone Resources zijn de zoetwatervoorraden in Suriname groot genoeg om de landen in de regio volledig te voorzien. Er is zo’n 228.000 kubieke meter zoetwater per Surinamer beschikbaar. Teveel om te gebruiken. Uit de rivieren stroomt er jaarlijks 151 miljard kubieke meter zoetwater naar de zee. Exporteren van het water kan het land aardig wat valuta opleveren. Daarnaast worden de importerende landen onder andere verlost van hun afhankelijkheid van water in petflessen en de dure ontziltingsinstallaties om het zeewater drinkbaar te maken, zegt het bedrijf.

Milieustudies hebben uitgewezen dat er tot 0.129 procent water uit de rivieren getapt mag worden om ecologische storingen te voorkomen. “Wij gaan maar een fractie oogsten van het water dat wegstroomt,” benadrukt Piek. “Ook al zouden wij hier alle olietankers van de wereld met water vullen, zouden we nog geen vier en een halve procent, van de totaal tien procent die we volgens het presidentieel besluit mogen oogsten, weghalen.”

Nog geen wetgeving
Suriname speelt al enkele jaren met het idee om zoetwater te gaan exporteren, echter is de wetgeving nog niet op orde. De nodige infrastructuur voor deze onderneming is er ook niet. Amazone Resources zegt toch 2 miljoen euro geïnvesteerd te hebben in Suriname. Piek deelt mee dat de komende jaren er nog eens 50 miljoen euro geïnvesteerd gaat worden om de sector op poten te krijgen. “Suriname is al vier tot vijf jaren met dit idee bezig. Er moet een goede wetgeving komen voor de waterhuishouding. We steunen dat niet alleen, maar helpen daar heel graag mee. Want het maatschappelijk verantwoord ondernemen, waar onze organisatie voor staat, is iets dat we niet alleen op papier hebben, maar willen dat ook beleven.” Op de vraag over hoeveel de investeringen eindelijk gaan opleveren is het antwoord uitgebleven.

Tijdens de ceremonie die vandaag om 9 uur begint, zullen diverse sprekers ingaan op het unicum dat deze testvaart met zich meebrengt. De FlexTank zal dinsdag rond het middaguur bij de Waterkant aankomen en daar een dag blijven liggen. Belangstellenden kunnen de FlexTank vanaf de kade ter hoogte van De Nationale Assemblee zien liggen. Woensdagochtend zal de zak bij hoge waterstand Suriname verlaten en de oversteek naar Barbados aanvangen.

Starnieuws

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.