Algoe: “Suriname wordt beslist een voedselschuur”


Minister Soeresh Algoe (LVV). Foto: Suriname Herald

Minister Soeresh Algoe (LVV). Foto: Suriname Herald

22 september 2016 – 19:30

Algoe: “Suriname wordt beslist een voedselschuur”

De agrarische sector is het middel bij uitstek om het land uit de financiële situatie te halen. De minister van Lanbouw, Veeteelt en Visserij, Soeresh Algoe, zegt dat de agrarische sector veel te bieden heeft als het gaat om de werkgelegenheid en het genereren van deviezen.

wortelen geplant in Sur.

wortelen geplant in Sur.

Bij de visserijsector bijvoorbeeld wordt er jaarlijks 26000 ton vis geëxporteerd. Deze brengt meer dan 30 miljoen Amerikaanse dollar binnen. Ook op de lokale markt speelt deze sector een belangrijke rol. De bewindsman zegt verder dat de veeteeltsector niet achterblijft. In het Stabilisatie- en Herstelplan 2016-2018 zijn deze zaken ook opgenomen. Binnen de veeteeltsector moeten de nodige investeringen gepleegd worden om zaken op orde te stellen. Vlees kan ook geëporteerd worden, zegt de minister.

De overheid moet bijvoorbeeld in een goed slachthuis investeren en de kwekers moeten beter georganiseerd worden. Algoe: “Wanneer we praten over de productie voor de export dan praten we over kwaliteit, want daar kijkt de wereld naar uit.” Tot nu toe is de lokale markt redelijk goed voorzien.

Nu moet er gekeken worden naar de exportmarkt. Volgens Algoe is het goed dat zaken goed uitgewerkt worden binnen deze verschillende sectoren. Die passen precies in het Stabilisatie- en Herstelplan, vindt de LVV-minister. Over een paar jaren kan men de vruchten plukken als er vandaag de dag in deze sectoren wordt geïnvesteerd.

Als er gesproken wordt over stabilisatie en herstel van de economie dan houdt dat in dat er geïnvesteerd moet worden in zaken waar men op lange termijn profijt van zal hebben. Het is nog mogelijk voor ons als land, omdat voedsel iets is waar de wereld naar smacht, zegt Aldoe. “Als zaken goed georganiseerd worden, kunnen we met z’n allen er iets goed van maken, waardoor we meer kunnen doen in de regio en daarbuiten.”

Volgens Algoe werkt de regering zeker aan deze aspecten, omdat zij ervan bewust is dat er geproduceerd moet worden vooral als de economie omgebogen moet worden. Goud, olie en bauxiet raken een keer op, maar voedsel niet. Zolang de mens bestaat, hebben mensen voedsel nodig. Het beleid richt zich op de productie voor de export. De gedachtegang van president Bouterse om Suriname tot een voedselschuur te maken binnen de regio staat volgens Algoe nog rechtovereind. Hij is ervan overtuigd dat de regering in staat is Suriname tot een voedselschuur te maken, omdat de potentie er is.

Herald Suriname

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.